Next Direction St Michel -ajon voittoon – tulos 08,9 on absoluuttinen SE

19.07.2020

Mikkelin raviviikonloppu huipentui suomalaisjuhliin, kun Timo Hulkkosen valmentama Next Direction oli ylivoimainen St Michel -ajossa. Voittoaika 08,9 on ravureiden absoluuttinen Suomen ennätys. Voittaja lunasti voitosta komean 70 000 euron ykköspalkinnon. Suomen ennätyksen sunnuntaina juoksi myös Mascate Match, jonka voittoaika 10,0 on 4-vuotiaiden tammojen uusi SE-tulos, ja Don Williams, jolle merkittiin uusi pitkän matkan SE-tulos 12,9 .

Iikka Nurmonen sai tuuletta Next Direction rattailla St Michel-ajon voittoa sekä uutta Suomen ennätystä. Kuva:Hippos/Ida Laine
Vuoden 2020 St Michel –ajo oli suomalaisjuhlaa, kun leppävirtalaisen Timo Hulkkosen valmentama Next Direction oli ylivoimainen Mikkelin 1609 metrin matkalla.

Voittoaika 08,9 on uusi lämminveriravureiden Suomen ennätys, eikä vastaavaan aikaan ole yltänyt yksikään Suomessa syntynyt ravihevonen. Voittoajan ollessa Mikkelin raviradan uusi rataennätys, odottaa voittajahevosta 70 000 euron ykköspalkinnon lisäksi myös 10 000 euron rataennätysbonus .

Next Direction on Jalohepo Oy:n omistama, ja yhtiön taustalta löytyy valmentaja Timo Hulkkonen. Hevosen omistaa Team Look The Winners, johon kuuluvat Hulkkosen lisäksi Antero Ovaskainen sekä Pekka Korhonen.

Ohjastustehtävistä Mikkelissä vastasi perinteiseen tapaan Iikka Nurmonen, jolle St Michel -voitto on uran toinen. Nurmonen sai johtaa kilpailua startista maaliin ja maalisuoralla suomalaisohjastaja intoutui näyttäviin tuuletuksiin .

”Aivan mahtavat fiilikset. Kaikki viritykset oltiin tehty, että hevonen olisi Mikkeliin mahdollisimman hyvä, ja niissä onnistuttiin.”

”Hevonen kuunteli kuskia samalla tavalla kuin viime vuonna. Hevonen tuntui koko matkan hyvältä, ja lähti vielä itse kiihdyttämään viimeiseen kurviin”, Iikka Nurmonen tunnelmoi voittajaesittelyssä.

Virityksillä Nurmonen viittasi hevosen varustemuutoksiin . Hevosen takana nähtiin ensimmäistä kertaa ravitermein käytettynä ”jenkkikärryt”. Lisäksi hevosen kengityksiin sekä muihin varusteisiin tehtiin muutoksia.

 

Hevosen uran kehitystä pitkään vierestä seurannut Hulkkonen ei osannut odottaa hevoselleen nykyisen kaltaista huippu-uraa.

”Ei todellakaan ollut viitettä nuorena, että hevosesta tulisi näin hyvä.”

”Minulla ei ole koskaan ollut näin hyvää hevosta . Se menee tallialueellakin hyvin rauhallisesti, eikä se rieku”, kommentoi Hulkkonen huippuruunaansa.

 

Leppävirralla Next Directionin treenaamisesta vastaa Hulkkosen lisäksi hoitaja Annaleena Peippo. Hoitajallekin St Michelin voitto oli tunteellinen hetki.

”Niin huikeat fiilikset, että tärisen vieläkin, mutta kyllä tämä tästä.”

Mikkelin pääkilpailussa toiseksi ylsi italialaistähti Vernissage Grif ja kolmannen sijan vei viime vuoden St Michel –sankari Makethemark .

 

Mascate Match täydensi ennätyksien täyteistä viikonloppua

Raviliiga HIFK:n omistama Mascate Match jatkoi loistoesityksiä Mikkelin St Michel –raveissa. 4-vuotiaiden lämminveristen Eugen Pylvänäisen Muistoajossa Mascate Match juoksi johtopaikalla pitäen yllä kovaa tempoa. Lopussa tiukan vastuksen tammalle antoi ruotsalaisvieras Golden Tricks . Pekka Korven ohjastama ja valmentama Mascate Match piti kuitenkin niukkaan voittoon ajalla 10,0a / 1609 metriä, joka on myös uusi 4-vuotiaiden tammojen Suomen ennätys.

”Se tuli sitkeästi loppuun asti, Mascate Matchilla on hirveä kapasiteetti”, Korpi ihmetteli.

Pekka Korpi on onnistunut lähes täydellisesti tamman kanssa, Mascate Matchin ura käsittää 25 lähtöä, joista peräti 21 on päätynyt voittoon . Tammalla on vielä edessä kauden yksi päätähtäimistä Derby, joka juostaan tamman kotiradalla Vermossa.

”Olen yrittänyt mennä Mascate Matchin kanssa nätisti, koitetaan Derbyyn, jos onnistuisimme siellä. Hevonen on kehunut itse itseään, ja näyttänyt mihin se pystyy”, Korpi kertoi.

1000 omistajaosuuteen jaettu tamma ihastuttaa esityksillään koko Suomen ravikansaa . Hevonen on tutustuttanut myös upealla tavalla uusia hevosenomistajia ravimaailmaan, sillä Raviliiga projektina on tarjonnut helpon väylän kokeilla hevosen omistamista pienellä kertapanoksella. Yksi osuus ”Massista” maksoi 100 euroa, ja omistajat saavat seurata tamman uraa vielä tämän vuoden loppuun asti. Kimppaa vetää Pauliina Raento ja hänen lisäksi Mikkelissä oli sankka joukko Mascate Matchin omistajia kannustamassa hevostaan .

”Tuolta radan varresta kuuluu tunnelmat. Monella tapaa koko lajille ja niille, jotka eivät seuraa raviurheilua, tämä tekee hyvää. Koko projekti on ollut upea”, Raento tiivisti tunnelmia vuonna 2017 alkaneesta Raviliiga-projektista.

Eugen Pylvänäisen Muistoajon voitosta tamma ansaitsi 10 000 euroa. Mascate Matchin voittosumma on jo yli 450 000 euroa. Tamman kasvattajat ovat Punkarin Hevostalli Ky sekä Maini ja Saku Mikkola.

Sunnuntaina Mikkelissä SE-tulokseen ylsi myös Markku Niemisen valmentama Don Williams. 3140 metrin tasoitusajosta irtosi komea voittotulos 12,9.

 

Evartti hurjasteli uuden rataennätyksen Suurmestaruudessa

St Michel –ravien lauantain päälähtö oli suomenhevosten Suurmestaruus, jossa nähtiin vauhtiviikonloppuun sopivasti uusi Mikkelin rataennätys. Santtu Raitalan ohjastama Evartti on noussut Kuninkuusravien alla kanuunakuntoon, ja oli myös Suurmestaruudessa vakuuttava voittaja. Raitalan annettua kirimerkin oriille viimeisessä kaarteessa, Evartti eteni hetkessä johtaneen Caijuksen rinnalle. Lopussa valjakkoa uhkasi enää Lissun Eerikki, mutta Evartti piti lopulta varmaan voittoon ajalla 19,4a / 1609 metriä.

”Hevonen oli tosi hyvän tuntuinen koko päivän . Lähdön alussa oli mielenkiintoisia vaiheita, ja päästin tarkoituksella Polaran nousemaan sisäradalta meidän eteemme. Tuntui, että oli kiva saada selkä eteen tässä vaiheessa, kun kauden tärkeimmät lähdöt ovat vielä edessä, vaikka tämäkin tärkeä oli. Villit tunnelmat oli lopussa, Evartti tikkasi tosi makean tuntuisesti loppusuoraa ja tuntui, että kukaan ei voi saada meitä kiinni. Lissun Eerikille täytyy antaa arvostus, se tuli tosi kovaa lopun ja antoi hyvän haasteen”, Raitala kertasi.

Lähdössä saatiin useita uusia superjuoksijoita, eli suomenhevosia, jotka juoksivat alle 1.20-tuloksen. Antti Ojanperän valmentaman Evartin lisäksi myös Lissun Eerikki ja Camri juoksivat ensimmäistä kertaa urallaan alle 1.20-tuloksen .

”Tuntuu uskomattoman hienolta. Kun voittoaika kuulutettiin, tuli kylmiä väreitä, että herranjestas tämä on makeaa hommaa. Ensimmäinen 20 alitus tuntuu tosi hienolta, Evartti on kaikin tavoin uskomattoman hieno hevonen”, Raitala kehui.

Evartti on urallaan kohdannut useita vaikeuksia, mutta hoitaja Jutta Ihalaisen usko hevoseen ei ole koskaan horjunut.

”Aina, kun pääsee Evartin ilmoittamaan ja laittamaan voilokin kylkeen, on jotain jo voitettu. En osaa nyt edes sanoa miltä tuntuu, kun tällainen lähtö voitettiin. Lääketiede on huippua myös hevosten osalta, osaavia eläinlääkäreitä ja valmentajia on paljon, mutta jos ei olisi hevosta, jolla on sydän täyttä kultaa, ei se pääsisi tänne asti”, Ihalainen viittasi liikuttuneena Evartin voittamiin vaikeuksiin .

Voitostaan 15 000 ansainneella Evartilla on aina ollut erityinen paikka Ihalaisen sydämessä. Hän ohjasti Evartin uran ensimmäiset lähdöt, ja hevosen ensimmäinen voittokin tuli Ihalaisen ohjastamana.

”Jos saan henkseleitä paukutella, niin olen aina kehunut Evarttia. Minulle se on ollut aina sellainen hevonen, että uskallan haaveilla ja kehuskellakin. Nämä ovat niin harvinaisia herkkuja nämä tilanteet, mutta aina se kehuskelu ei ole turhaa”, Ihalainen kertoi.

Evartin omistaa Talli Pajatso ja sen on kasvattanut Olli Sippola .

Evartti on tällä kaudella voittanut myös suomenhevosten Suur-Hollola-ajon, ja on yksi vahvimmista kandidaateista voittamaan ravikuninkuuden. Evartti ja Suurmestaruudessa toiseksi sijoittunut Lissun Eerikki eivät ole aiemmin osallistuneet kuninkuuskilpailuun. Hallitseva ravikuningas Tähen Toivomus laukkasi alussa, mutta sijoittui vielä kolmanneksi lähdössä. Seinäjoen Kuninkuusravit järjestetään 31.7.-2.8., ja pääkilpailuun osallistuvat hevoset valitaan ensi keskiviikkona 22. heinäkuuta.

 

Hippoksen tiedote

  Takaisin listaukseen